tisdag 19 februari 2013

Lemon meringue pie

Just nu håller jag på med arbetsprov till konstfack. Det är väldigt stressigt eftersom jag jobbar så långsamt men jag hoppas att jag kommer att ha något att lämna in i alla fall. 

Här är en illustration som jag gjort till svensk fastighetsförmedlings tidning. Jag har skrivit fyra filmtips om filmer som handlar om mat. Fyra matiga filmtips 

Vi behöver mat för att fungera. För att orka skratta, älska och leva.
I mataffären möts du av rubriker som ”kom i form till beach 2013” och ”tre enkla genvägar till en plattare mage”. Då kanske du tittar ner i kundvagnen och inte längre känner dig lika sugen på den kulinariska smakfest som du planerat inför kvällen. Här är fyra filmer som förhoppningsvis får dig att komma ihåg allt som är så underbart med mat!  

Julie och Julia
Julie och Julia är berättelsen om två kvinnor, vars kärlek till mat för dem framåt i livet. Julia Childe älskar det franska köket och bestämmer sig för att skriva en kokbok för amerikaner om fransk matlagning. 40 år senare bestämmer sig bloggaren Julie Powell för att laga sig igenom alla hennes 524 recept på ett år. 
Det är en film fylld av humor, kärlek och massor av matlagning. Se till att du har ett välfyllt skafferi innan du sätter dig i tv-soffan för den här filmen kommer att göra dig hungrig! 

Toast
Toast är baserad på den brittiska kocken Nigel Slaters prisbelönta självbiografi. Det är en underbar berättelse som utspelar sig under brytpunkten mellan 50- och 60-talet. Nigels mamma vet inte mycket om att laga mat, men hon vet hur man rostar bröd och för Nigel är det alldeles tillräckligt. Vi får följa Nigel genom en sorgkantad barndom där han finner tröst genom sin kärlek till mat. 
Det här är en film som kryper lite extra långt in i ens hjärta vare sig man vill det eller inte.

Stekta gröna tomater
Evelyn Coach är en överviktig hemmafru som är allmänt olycklig. I uppehållsrummet på ett ålderdomshem träffar hon den färgstarka och sprudlande 80-åriga Ninny. Ninny berättar en berättelse om två starka kvinnor i sin ungdom, i 30-talets Alabama. Det här är en berättelse om vänskap och om att kämpa mot förtryck och normer. Naturligtvis handlar det också om stekta gröna tomater.

Babettes gästabud
En grå stad i slutet av 1800-talet. Systrarna Filip och Martine arbetar med att förse de sjuka och fattiga med mat, i den lilla församlingen där deras far är pastor. En dag knackar den franska flyktingen Babette på deras dörr. När hundraårsdagen av deras fars födelse närmar sig, beslutar de båda systrarna att anordna en middag till hans ära. Babette insisterar på att få laga maten i gengäld för att hon fått bo hos dem. Det blir en storslagen fest som gästerna sent kommer att glömma. 

Text och illustration av Ylva Oknelid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar